Sala operacyjna

Zadaniem projektowym było stworzenie sali operacyjnej w szpitalu dziecięcym przyjaznej pacjentowi oraz personelowi.
Zadbaliśmy o duże przeszklenia (nieotwierane, które można zaciemnić tzw. szkło magnetyczne), które dają komfort pracy chirurgom operującym nawet do 12 godzin, a przede wszystkim pacjentom, którzy mają zabiegi bez znieczulenia ogólnego i mogą przed zabiegiem oglądać naturę.
Z uwagi na to, że jest to szpital dziecięcy, ważne jest aby mały pacjent tuż przed znieczuleniem ogólnym miał kontakt wzrokowy z rodziną – dlatego zapewnione przeszklenie w strefie poczekalni rodziny. Przeszklenie po wstępnej fazie znieczulania staje się mleczne, nieprzezierne. Strefa rodziców aby przełamać szpitalną atmosferę jest wyłożona drewnem, jest natomiast szczelnie oddzielona od sali operacyjnej, która jest już w pełni techniczna i sterylna. W wystroju sali zastosowaliśmy elementy miedzi medycznej, dla której tłem jest biel i szarości sali. Miedź medyczna zwalczająca drobnoustroje jest zastosowana na elementach mających styk z dłonią personelu.


KlientSzpital prywatny dziecięcyData2017