Pasywny ośrodek zdrowia, IV miejsce w konkursie

IV miejsce w konkursie, pod przewodnictwem architekta Antoniego Domicza:
”Zwarta i minimalistyczna w wyrazie bryła kryje dość zróżnicowane wnętrze, w którym autorzy próbują wykreować indywidualnie kształtowane przestrzenie poczekalni i przestrzeni wspólnych(…)”

Projektując wnętrze skupiliśmy się na dwóch obszarach. Pierwszy to ergonomia i efektywne leczenie, czyli optymalny rozkład, wielkość i proporcje gabinetów, sal zabiegowych i innych pomieszczeń oraz ich funkcjonalne powiązanie. Drugim jest pacjent – jego samopoczucie w tym miejscu i poszanowanie godności. W przeciwieństwie do mało przytulnych z konieczności gabinetów i sal zabiegowych, miejsce, gdzie oczekuje on na wizytę u lekarza, zaprojektowaliśmy jako przyjazne i ciepłe. Przestronne, by mógł się swobodnie przemieszczać, a zarazem intymne. Siedziska umieszczono jak najbliżej gabinetów (naturalne miejsce oczekiwania) w wytworzonych lokalnie wnękach, które przełamują układ korytarzowy. Poczekalnie w kontraście do gabinetów wykonano w materiałach „nie medycznych”, takich jak drewno. Zadbano o relaksujące kolory, wygodne krzesła, fotele, pufy, ustawione w systemie „kawiarnianym”, tak by każdy w zależności od temperamentu, wieku, potrzeby społecznych interakcji mógł wybrać najlepsze dla siebie miejsce.

Obiekt zaprojektowany jest w standardzie pasywnym.
Bryła jest prosta i zwarta, dzięki czemu wyeliminowano mostki cieplne. W obiekcie przewidziano niewiele przeszkleń, zapewniając tym samym optymalną ilość światła i zapobiegając dużym stratom energii.
Od strony południowej i zachodniej zaprojektowano łamacze słońca zamocowane we wnękach okiennych, które chronią wnętrze przed przegrzewaniem w okresie letnim.


Datawrzesień 2016